2010-06-18

Marnas trädgård del 1
De höga träden är pilar som det växer murgröna på.

Jag blev inbjuden av en kompis att följa med till Marnas Have, byggherre: Karin och Sven-Ingvar Andersson 1957, han kallade den sin cottage garden. Det är min leksak och min skissbok sa Ingvar.

Det är trädgårdskonstens idé, att utgöra förbindelsen mellannaturen och människans natur. Vad är det i människans natur, som framkallar ett behov för trädgårdskonst; och lusten att skapa trädgårdar? Varför är trädgårdar så inne just nu? Varför svämmar boklådorna över av böker om parker, trädgårdar och trädgårdsodling? Varför alla dessa tidskrifter och artiklar om dessa ämnen? En närliggande gissning-åtminstone för trädgårdsfolk-är att människans natur är övergödd med teknologiska företeelser. De kallas lösningar, i det dagliglivets offentliga rum och hemmets skrymsel: på arbetet, i hemmet, på fritiden, i rekreationen och i under hållningen. Och om vi själv inte har förstått det, så får vi ständiga påminnelser om att vi är stressade och frustrerade och att visaknar något att tro på och att den så kallade utvecklingen inte har något mål. Sa Ingvar i en intervju 2004. 


Anna 

2 kommentarer:

Den passionerade trädgårdsturisten sa...

Tänk om man hade fått besöka S-I Anderssons trädgård när han fortfarande levde. Med de formklippta fåglarna och rundlarna med buxbom och allium inuti. Undrar vem som har trädgården nu? Och går den att besöka?

Någon som vet?

godastunder-tokigaidéer sa...

Fastigheten förvaltas av hans dotter som bor där på helgerna. Det kommer fler bilder inom kort på hans fina hönor.
Jag kan nog förmedla en kontakt till hans bror om du är intresserad.

Anna