2011-11-07

Skynda fynda - fixa egna vårlökar i kruka

God ny vecka allesammans! 


När julhelgerna är över och vintern känns som kallast, längst, vitast, gråast och bara lååångsaaam, är det så himla trevligt att ha egna vårlökar i kruka som piggar upp en. Och inger hopp. Hopp om vår och grönska. Tänkte berätta om hur man gör för att driva vårlökar i kruka. Jag provade på det förra året och följde då beskrivningen från Sven Gréens bok: ’ Vårblommande lök- och knölväxter.

Inspirationen kom från Ruben, med bloggen Rubens rabatter, som hade gjort ett inlägg om den ganska enkla proceduren. Ruben har en riktigt finfin blogg med många härliga iakttagelser och vackra bilder. En förtjusande blogg helt enkelt! Så kika in där om ni inte gjort det tidigare.

Tänk på att använda kärl med dräneringshål. 
Järngrytan på bilden är turligt nog sprucken i botten.


Så här gör man enligt ‘Vårblommande lök- och knölväxter’ av Sven Gréen:
Tidsperspektiv
13 veckor innan (minst) bör man börja. Lökarna behöver ca 10 veckor för sin rotning och ca 3 veckor för själva drivningen. Låter man lökarna stå kvar längre i rotningsfasen tar drivningen kortare tid ju längre fram på våren man kommer. Sätter man lökarna nu bör alltså blomningen ske i februari.

Plantering
* Fyll krukan med ungefär 2/3 jord (eller som på bilden nedan), aldrig ända upp, så att det finns ett vattningsutrymme.
* Placera ut lökarna och fyll på med jord. Jag tryckte ner de stora lökarna i jorden som jag fyllt upp till önskad nivå redan från början.
* Hyacinter, tulpaner och narcisser bör sticka upp med ca 1/3-del ovanför jordytan. Ett tips är att tänka på att lökens spets bör vara i samma nivå som krukans överkant.
* Krokus, vintergäck och andra smålökar täcks helt med jord men ändå nära jordytan.
* Packa till jorden och vattna i ordentligt, helst i två omgångar
* Strö ett sandlager över jordytan. Sanden hjälper till att hindra svamptillväxt och för att hålla fukten.

Förvaring/rotningsperiod
Under rotningsperioden kan krukan förvaras på olika sätt. Utomhus nergrävd täckt med löv, i ett svalt utrymme inomhus helst omgiven av sand eller jord i en låda, eller inomhus i en svart plastpåse. Om förvaringen sker i svart plaståse finns lustigt nog inget krav på sval temperatur, utan vanlig rumsvärme fungerar också. Tänk på att plastpåsen ska var riktigt rymlig så att skott om ca 10 cm får plats att växa till. Förslut med snöre, eller gummisnodd. Lökar i plastpåse behöver inte vattnas under rotningsperioden. Sker förvaringen i ett svalt utrymme behövs krukan tittas till emellanåt och kanske tilläggsvattnas vid torka. Detta bör helst ske i sanden som krukorna då helst bör stå i.


Driving
När skotten är tillräckligt höga tas krukan fram i ljus (och värme). Tulpaner och hyacinter bör ha skott som är ca 8 cm och krokus ca 6-7 cm. De bleka skotten blir klorofylligt gröna ganska snabbt i ljuset. Håll krukan fuktig, men vattna inte för mycket då lökarna kan bli för långa och gängliga. Tiden det tar nu till blomningen sker beror nu på olika faktorer. Enligt boken ca 3 veckor på ett ungefär. 
Hur gjorde jag?
Ja, allt detta följde inte riktigt jag i fjol utan det blev som det blev. Men blommande tulpaner fick jag. Kring 10 oktober satte jag mina tulpanlökar i en terrakottakruka. Placerade krukan i vår mörka, men inte så sval - snarare ganska varm, källare. Där finns små källarfönster som släpper in minimalt med ljus. Under andra hälften av december började skotten synas och en månad senare har jag blommande tulpaner. Det hela tog med andra ord längre tid än instruktionen. Men så följde jag den inte heller slaviskt. Förvarade inte krukan i sand (eller svart plastpåse) och vattnade exempelvis inte en gång.

Skynda fynda!
Nu är det sista rycket på lökreorna i butikerna. Så skynda fynda och plantera i krukor för ha egna vårlökar innan trädgården vaknar till liv. I helgen laddade jag krukorna fulla och provar nu också krokus, hyacinter, narcisser bland annat. Saknar bara sanden nu. Tänkte att jag skulle göra enligt anvisningarna denna gång ;-)) och både förvara krukorna i sand och toppa med sand överst. Har dock inte bestämt mig för om jag ska vittja en sandlåda i närheten eller jaga en påse från ett byggvaruhus. Några ska även förvaras i svart plastpåse bara för att jag vill se om resultaten blir olika.


Så här såg min kruka ut förra året. Jag flyttade över lökarna från terrakottakrukan de drivits i till denna. Lycka till alla ni som provar och ha en skön vecka
 önskar er

Nordic Garden Coach Charlotte

Berätta gärna i hälsningarna om ni brukar göra detta och har erfarenheter att dela med er av!^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Missa inte höstens roliga fotoutmaning!
Håll utkik!

11 kommentarer:

Blomkärringen sa...

Jamen, det kanske man skulle göra! Man vet ju hur man längtar efter minsta lilla livstecken på våren så lite lökar för att stilla den abstinens man känner framåt februari, blir perfekt! Tack för tipset!

Ruben sa...

Jaså, du kommer i håg mitt lilla inlägg. Jag var nog tyvärr inte lika pedagogisk som du! ;-) Vilka fina bilder!!!! Nu blir jag lockat att göra en odling!! Hade glömt det i år. Tack för påminnelsen!!

Ha det gott!
/Ruben

Madame C sa...

Jag provade också första gången förra året och det blev så himla bra! Har satt en kruka men ska ut och fynda lite till, tänkte jag:)
Kram!

AnnCharlotte sa...

Mina lökar från förra året står kvar i samma kruka...hmmmmm..undrar om det går vägen....
Ha det bra :)

Spirande grönt - sa...

Vilken ambitiös och superfin steg-för-stegbeskrivning du har gjort! Undrar om jag ska lätta lite på mitt lökköpstopp och fixa till en kruka eller två:)?

Ha det fnfint,
Rebecca

billan sa...

Jaha....då har man redan gjort fel då:( Täckte mina kruklökar med lika mycket jord som det står på förpackningens sådjup....

PERNILLA sa...

svart plastsäck var något nytt....har verkligen "tokhandlat" lökar på rea ....efter ditt inlägg ska jag pröva det där med plastsäck....lät bra...*ler


Tack för tipset !

Kram Från Göteborg .

Pernilla

coco sa...

soon, i have to put my tulip bulbs in the soil...thinking what kind of pot i should get and how i do it. it is fun to plan for all the garden stuff,isn't it.
Your display is lovely.

Marie Lithén sa...

oj måste måste måste få tag i lökar.......
men hade ju tänkt att driva röda till jul.... det är försent då med andra ord:(

Hittar jag bara lökar så blir det i svart säck i det uppvärmda förrådet, spännande!

Isas Trädgård sa...

AHA ... det är sååå man skall göra ! Inte undra på att det inte blev något av mina tulpaner i kruka som jag satt i fjol ... satt dom på samma djup som ute i rabatterna och med smålökar överst .. helt misslyckat ! Kanske blir det ett nytt försök nu utifrån dina fina instruktioner !
Tack Charlotte !
Kram/Isa

Anna Vattenkanna sa...

Ett sånt härligt tips och så ingående och bra du beskriver hur man ska gå tillväga. Ett riktigt smaskens lökrecept för blommor mitt i den hemskaste vintern.

Kram Anna Vattenkanna