2012-01-04

Recept på finfina sommarblomskombosGod fortsättning på det nya året som jag hoppas ska bli ett härligt trädgårdsår för alla! Just nu är vi många som slår febrilt i frökataloger och scrollar upp och ner på fröfirmornas hemsidor och planerar och drömmer om kommande fröjder. Kom ihåg sommarblommorna i år!
Jag vill slå ett slag för sommarblommorna/anuellerna eller de 1-åriga blommorna - kärt barn har många namn - som ibland liksom glöms bort. Sommarblommorna är så fina i rabatter och i olika krukplanteringar och kan många gånger t ex "rädda" en försommarrabatt längre fram på säsongen.Proven Winners är ett amerikanskt företag som är experter på just sommarblommor och på deras hemsida kan man gotta sig i det mesta i sommarblomsväg. Allt från sobra och eleganta kombinationer till de mest färgsprakande och grälla showstoppers - här finns recept på hur många olika samplanteringar som helst.

På deras söksida för sommarblomsrecept finns ett otal variabler som man kan fylla i - eller låta bli - för att hitta just det man själv är intresserad av i deras databas. Årstid, blomfärg, tema på planteringen, krukstorlek, läge,  växt eller växtgrupp... det är bara att klicka runt och låta sig inspireras!

...

Jag roade mig med att söka på en av våra vanligaste sommarblommor, lobelia, och fick upp 68 träffar. Så om du "alltid" brukar ha lobelia men känner för lite nya samplanteringsförslag kommer du säkert att hitta en eller annan godbit att testa i sommar.
Lobelia kan ju vara ljuvligt romantisk...
 ...eller klassisk... ...eller kaxig och uppseendeväckande beroende på vilka växter som den kombineras med.  

... 


Här hittar du några direktlänkar inom PWs sajt:

...

Även här i Sverige brukar PWs sommarblommor saluföras av olika gardencenters och plantskolor längre fram på våren och om man nu inte hittar just dessa växter finns det många liknande att använda.

Alla bilder i inlägget har jag lånat från Proven Winners hemsida och om någon undrar - nej, jag får inga blommor eller pengar för att jag promotar dem här :-) Ha det bra allesammans bland era frökataloger och sommarblomsplaner!


Hjärtliga hälsningar från er

Deep South Garden Coach
Anna


7 kommentarer:

Pia Gustafsson sa...

Whao! Det är nästan bara för mycket. Nu kan man sitta och glo ännu mera vid datorn. Tack för tipsen om sidorna./ Pia

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Underbart Anna! Jättefina kombos och härligt inlägg. Precis vad man behöver dessa gråa dagar.

Kramisar H.

Susie på Stjärnarve sa...

Tack förlänken - jätteintressant! De absolut vackraste planteringarna med lobelia såg jag hos min vän och bonsaiguru Dan Barton i Berstol, England. Han hade massor av gamla tegelskorstenar i olika storlekar fyllda med lobelia i alla möjliga färger - fast bara en färg i varje skorsten. Underbart vackert, så året efter var det bara lobelia hos mig. Men...jag hade nog mer eller mindre "glömt bort dom". Tack för påminnelsen!!

Blomkärringen sa...

Oj vad mycket olika det finns! Själv är jag dålig på att så, det blir mest köpplantor. Men jag kanske borde ta mej i kragen och försöka i år. Ska bli roligt att titta närmare på alla fina kombinationer. Jag hakade på ert tema på min blogg. Att blanda perenner och ett ettåringar i krukor och lådor tycker jag är bra, blir lite billigare att bara byta ut det som är överblommat.
Ha det gott och tack för tipsen!
Kram Blomkärringen

AnnCharlotte sa...

Åh vilken sommarlängtan detta inlägg framkallar......gillar sista lobeliakombinationen, med det limegröna.Vilken glädje :))
Ha det bra :)

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Där måste jag genast titta in så klart :-) Älskar också sommarblommor och lobelia är en riktig höjdare. Åh, sommar kom snart....... Tack för sommarvibbarna!!

Kram
Charlotte

samson sa...

underbara tips,ha det så gott,maggan