2012-03-10

Köksträdgårdsdrömmar

I den skånska myllan spirar en köksträdgård som i min värld är den ultimata trädgårdsdrömmen! Trädgårdsmästarinnan heter Anette Nilsson och är inte bara omtalad för sin fantastiska köksträdgård utan också för sina odlingar av och kunskaper om dagliljor. Två somrar i rad har jag haft förmånen att få besöka Anette och ändå står det högt upp på önskelistan att få återvända. Det går liksom inte att se sig mätt!

I slutet av maj är det mesta utplanterat och mönsterodlingen framgår tydligt.

Själva köksträdgårdsdelen är cirka 400 kvadratmeter stor och på bilden ovan syns knappt halva.

Det gäller att planera noga!

Anette odlar upp allt från frön och det blir många plantor att driva upp! Ordning och reda och rätt avstånd är viktigt i den här typen av fransk mönsterodling som brukar kallas potager och som i korthet innebär att man odlar i vackra mönster och blandar blommor och grönsaker.

Här i den välpreparerade jorden trivs grönsakerna finfint!

Både estetiskt och praktiskt är det med halm i gångarna. Kan tänka mig att det blir tillräckligt med ogräs att rensa ändå, utan att behöva rensa gångar också. Anettes bästa tips till den som drömmer om en köksträdgård, är att "dubbelgräva" som hon kallar det. Det betyder att man gräver ett spadblad djupt, luckrar jorden i botten, tillsätter rikligt med hästgödsel i botten på gropen, backar ett steg, gräver på nytt och vänder den jorden över gödseln framför. En bra bild som visar hur det hela går till finns HÄR. Det växer så det knakar, lovar Anette!


Kan man tänka sig en vackrare utsikt över sin trädgård?

Förutom att faktiskt ha anlagt köksträdgården, är Anette allra mest nöjd med att ha satsat på häckar och alla blommor. På så vis har köksträdgården också blivit familjens "finträdgård".


Varje år har Anette olika färgteman och blommor i sin potager. Allt är noggrant och i detalj planerat för att harmoniera - blomsterfärg, bladfärg och form. I år har jag läst på Anettes blogg att köksträdgården ska gå i orange! Anettes blogg Dagliljan.se bör ni för övrigt inte missa. Den är full av ovärderliga tips och just nu kan man inspireras av Anettes varmbänksprojekt.


Till och med om vintern är köksträdgården en sann dröm. Potager-mönstret framgår tydligt och blir till den vackraste snöskulptur.

Andra köksträdgårdsbloggar som jag inspireras av och som jag lär mig mängder av är:
Köksträdgården - Tyra som har denna ljuvliga blogg är just nu aktuell med en ny bok, se nedan i Hillevissans inlägg.
Gelas hem och trädgård - Gelas blogg är en outsinlig källa av kunskap för alla som vill odla sin egen mat.

Vilka köksträdgårdar inspireras ni av? Ni får gärna tipsa i hälsningarna om fler fina köksträdgårdar och köksträdgårdsbloggar, så lägger jag till dem här ovan.En underbar vårvecka
önskar er
Kitchen Garden Coach Charlotta

9 kommentarer:

Berit sa...

Just Anettes köksträdgård är en dröm!! Jag hoppas jag får möjlighet att själv få uppleva den i verklighet någon dag.
Ha en alldeles underbar söndag!!

♥ E L ♥ sa...

Fantastiskt fint! Att det finns så´nt att skåda. Där ligger man i lä, men man vet ju aldrig .... När jag blir pensionär, då .....
Kram Eva Linnea

Gela sa...

Men vad glad jag blir och inspirerad av att bli omnämnd här en ära!!! Bland dessa fina underbara människor. Beundrar er skall ni veta.
Men då ska kameran genast åka fram och så skall lite bilder tas av det jag håller på med nu att förbereda för sådder och omplanteringar så allt ska få plats. Ha en fin fin dag alla och tack. /Gela

Laila sa...

Har lyckats missa Anettes blogg, måste genast bekanta mig med denna inapirationskälla! Vill gärna bli bättre på att blanda köksväxter och blomster!
Ha det gott!/Laila

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Anettes potager är bara helt fantastisk! Kul att få se bilder från hela året på en gång.
Kram,
Anna-Karin

Malin sa...

Jag har ännu inte sett Anettes skapelse live... men det skall jag göra den närmaste tiden.
För ca 10 år sedan i den sista säsongen av mitt favoritprogram Gröna rum besökte dom en härlig kvinna och fick följa hennes skapande av sina fantastiska potager... detta satte djupa spår i mig och det blev min drömbild. När vi nu har träffats frågade jag om det möjligen var hon som var den samma som hon i reportagen - och det är det!
När vi köpte vår gård hade jag drömbilden från Anettes trädgård i mina tankar. Jag anade inte att vi råkat köpa en gård som ligger ca 15 km från hennes!!!
Livets vägar äro....

Susie på Stjärnarve sa...

Det är tur att man inte odlar grönsaker, då hade jag brutit ihop under allt jobb man hade haft framför sig! Men underbart vackert och välordnat (nått som jag gillar) är det!!

Malena sa...

Vilken vacker köksträdgård!

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

En underbar köksträdgård, och den är underbart vacker oavsett årstid med den starka designen. Läcker snöbild!!

Härligt och inspirerande,
kram H.