2012-05-25

Testar japansk järnek


Ilex crenata 'Convexa' ska vara det som mest liknar buxbom i utseende och växtsätt. Går till zon 3. Förra året nyplanterade jag ca 250 buxbom till låga häckar på tre ställen i trädgården. Tyvärr fick de buxbomsjukan C. Buxicola i slutet av sommaren. Plantorna lämnades tillbaka och jag fick välja nya växter i stället. Det har jag väntat med tills nu.


Jag hade läst om att den japanska järneken skulle bli den så kallade breda buxbomersättaren, men någonstans kände jag mig skeptisk till hur plantorna skulle se ut. Ska man plantera häck vill man att de ska vara kompakta och fina. Ja, ungefär så som buxbom :-)) Och det trodde jag aldrig att järneken skulle vara. Men där blev jag glatt överraskad. Plantorna var jättefina och precis så kompakta som buxbomplantor. Kanske något nättare i omgånget bara. 


Priset är tyvärr högre. Dubbelt så högt som jag betalade för buxbomen. Därför provar jag dessa på ett ställe bara och ser hur det går. Jag har inte någon aning alls om järneken kommer överleva vintern här eller inte. Fast jag tror det. Och hoppas det förstås. Den ska ju gå till zon 3 så det borde inte vara något problem (jag har zon 4/3 i trädgården). 60 järnek är nu planterade i en helt annan rabatt än där jag hade buxbomen. Järnek i  större storlek, eller till och med formklippta som bollar, har jag dock inte sett att det säljs där jag bor. Men jag gissar och hoppas att det kommer. Järneken kommer från Blomsterlandet, som valt att ta bort buxbomen ur sitt sortiment. Plantagen däremot, säljer fortfarande buxbom och verkar inte ha järnek i butikerna i år. I alla fall inte här.

Läs mer om ersättningsväxter hos Anna Vattenkanna

Har ni tankar, tips, erfarenheter kring detta med ersättningsväxter, så dela gärna med er i hälsningarna! 

Ha det allra bäst trädgårdsvänner - vår bästa tid är nu :-)))

Nu vill man inte gå in på kvällarna....
Kram från er nordic garden coach
Charlotte

5 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Denna japanska järnek är en toppenväxt på alla sätt tycker jag. Här ner i södra Sverige säljs även fina bollar och man kan lätt tro att det är buxbom innan man har studerat växten närmre.

Jag önskar dig, och alla andra, som drabbats av C. buxicola all lycka till med era ersättningsväxter.

Dock ett liiitet varningens finger - man ska alltid komma ihåg att en monokultur - många av bara en sorts växter - är en viss risk. Kommer det en skadegörare eller sjukdom så kan hela beståndet snabbt bli angripet.

Kram

Ranunkel i rabatten sa...

Planterar du häcken nu? Går det att göra det? Vår och höst för häckplantering har jag lärt mig, men berätta gärna för mig att jag kan plantera en avenbokhäck nu!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej Ranunkel i rabatten:

Jag tror du tänker på barrotade häckplantor. Krukade häckplantor kan planteras hela säsongen. Det är säkerligen lite olika på olika sorter när det är lämpligast att plantera dock - det är jag inte någon expert på :-))

Luna Ek sa...

Jag vet bara att Ilex crenata 'Convexa' tagits fram som en ersättare för buxbom som mest liknande och att man inte riktigt vet hur pass tålig den är än för landet i stort. För kallare klimat som zon 4 - lär måbär och idegran vara ett säkrare val.
Lycka till och berätta gärna hur det går!

Kram
Luna

En Trädgårdsamatör sa...

Jag är också nyfiken! Dividerar fram och tillbaka om vilken häckväxt jag ska ha.