2012-06-20

Gott av mangold och rädisor

Nu har mitt sommarlov äntligen börjat och nu kan avsevärt mycket mer tid ägnas åt det jag älskar mest av allt, nämligen att odla, skörda och laga god mat! Under sommaren kommer jag varje onsdag att publicera tips på vad man kan laga för gott av sin skörd. Inga svåra och krångliga grejer, utan hellre med inriktning på enkel, rustik och lantlig matlagning!


Rakt upp ur en odlingssäck kan vi nu skörda späda blad av den ljust gröna och mycket vackra mangolden 'Lucullus'.


I samma odlingssäck har vi i dagarna kunnat dra upp fantastiska exemplar av den underbart goda rädisan 'Plum Purple'. Dessa rädisor kan bli stora som golfbollar, utan att förlora sin fina krispighet och de kan stå skördefärdiga mycket längre än alla andra rädisor jag odlat.


Häromdagen lagade jag en av husets stora favoriter: Pastasås med mangold och parmesanost. Receptet är hämtat ur Anna Bergenströms kokbok Annas mat (1997) och lyder som följer:
Koka sköljda mangoldblad i lättsaltat vatten några minuter. Häll av vattnet noga. Kör bladen i food processor eller hacka dem fint för hand. Blanda hacket med finhackad smörfräst vitlök, lite crème fraiche eller grädde och värm till kokpunkten. Lyft åt sidan och rör till sist ner färskriven lagrad ost, t ex Parmesan. Servera till pasta (eller till kokt färskpotatis), eventuellt tillsammans med strimlad rökt skinka.
Till denna enkla och helt ljuvliga pastarätt serverade jag tunt skivade rädisor som beströtts med lite Herbamare örtsalt och som fått stå och dra ca 10-15 minuter före servering.

Ett stort fat med skivade rädisor pudrade med Herbamare örtsalt kommer också att finnas med på midsommarbuffén hos oss. Den lätt peppriga smaken är som pricken över i till sillen.


Tipsa gärna i hälsningarna om vad ni brukar göra för gott av mangold och rädisor!

En riktigt glädjefull midsommarhelg
önskar er
Kitchen Garden Coach Charlotta


P.S. Om ni undrar varför jag odlar direkt i odlingssäckar, finns det mer att läsa HÄR och HÄR

5 kommentarer:

Tuija sa...

Vad gott det låter, ska testa så fort mangolden är skördeklar!

Carina sa...

Måste allt tillstå, att jag blir riktigt hungrig....trots att jag nyss ätit....Men visst är det härligt att få dra upp sina egna rädisor, ja, överhuvudtaget det som man odlat själv. Jag lovar alla och envar, att det finns INGENTING I HELA VÄRLDEN som smakar så bra som det man sått och skördat själv!

Glad midsommar på dig, Charlotta.

PS, Läckra bildr. DS

Pia Gustafsson sa...

Fantastiskt! Färdig mangold på dina breddgrader. Hmmmm förstår varför du odlar i säckarna.. Kram Pia

Bettina Bäck sa...

Fint tips på en ny sort av rädisa, den ska jag prova!

Charlotta Cesar sa...

Hej Bettina, den finns bland annat hos Runåbergs fröer!