2012-08-08

Trädgårdsmiddag


Alla gäster hos oss de senaste veckorna har utsatts för samma förrätt! Snabbt, enkelt och helt underbart gott är det att ställa fram en skål nyplockade bondbönor, ett nybakat bröd, en skål olivolja och en skål flingsalt. Sen är det bara att "pilla" bondbönor ungefär som man pillar räkor (fast enklare) och doppa brödet i olja och salt - en tugga bönor, en tugga bröd! Ljuvligt, somrigt, rustikt och helt utan krusiduller!


Av det som syns på tallriken ovan, är det i stort sett bara halloumi-osten som inte skördats i trädgården.  Paprika och bifftomat serveras helt naturella. Ugnsbakad färskpotatis är en delikatess hos oss. För tillfället producerar våra tre plantor slanggurka mer än vi hinner äta upp och då passar det extra fint att göra en tzatziki. Jag river gurkan grovt och saltar den. Efter en liten stund kan vätskan kramas ur och gurkrivet blandas med matlagningsyoghurt, en näve finklippt grönmynta, ev. mer salt, svartpeppar, lite pressad vitlök och en skvätt vardera av olivolja och vitvinsvinäger.


Och så får vi inte glömma den hemmagjorda peston! Så behändigt och gott till praktiskt taget allt. På vintern blir det ofta bara pasta och pesto rätt och slätt, men ugnbakad färskpotatis och pesto är oemotståndligt. Jag har inte alltid pinjenötter hemma men har insett att den detaljen trots allt inte spelar så stor roll. Den här peston gjordes av en halv liter nyplockade basilikablad, olivolja, flingsalt, en liten vitlöksklyfta och några bitar parmesanost, som mixades slätt i mixer. Såsen håller gott och väl en vecka i kylskåp.


Klorofyllboost!


Här slutar min "sommarföljetong" om vad vi gör
av vår skörd, för nu väntar arbetet i skolan igen. 
Men jag återkommer nog då och då under
hösten med några fler skördetips.
En skön återgång till vardagen
önskar er

Kitchen Garden Coach Charlotta

16 kommentarer:

Aquilejans sa...

Oj, vad mycket gott du har lagat!

Lotta sa...

Det är verkligen underbart med allt gott från våra träödgårdar nu, tänkte när jag läste ditt inlägg om att du inte alltid har pinjenötter hemma - jag tar fördetmesta solroskärnor istället och tycker jag får ett bra resultat då.
Vilka fina purplepaprikor du fått fram, mina är mycket mindre.
Må så gott.
Lotta

Moa sa...

Ser helt ljuvligt läckert ut.. ja här kan man ju botanisera bland massa gott och helt livsfarligt för jag sitter med kurrande mage.. *ler*.. ja här är en till som börjar sin vardag på måndag.. planering inför kommande läsår, man är snart igång i vardagen igen.. Kram

AnnCharlotte sa...

Vilka delikatesser du bjuder på....
Ha en bra skolstart :))

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Oh, så gott allt låter. Extra gott förstås då allt är hemodlat!!

Lycka till på söndag!!

Kram
Charlotte

Bettina Bäck sa...

Mumsfillibabba!

samson sa...

Allt ser så gott ut
bondbönor har jag massor av , ska testa det och pestonen
ha det så bra på jobbet
maggan

Per och Lotta sa...

Måste testa ALLT!
Tack för tipsen.

Per och Lotta sa...

Allt låter supergott och vilka fina bilder! Tack för tipsen!

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Men oj så gott det där lät! (jag som är en sån som tycker det är roligare att titta på odlingarna än att laga mat av dem ;-) ) Jag har än inte lyckats göra nån pesto som blir riktigt bra, trots många försök och olika recept - vad är hemligheten?

/Annika

lugnet sa...

Mmmm, jammie:) Så mycket gott och inspiration du ger! Tack för det:)
Kram//Ulrica

Marie Lithén sa...

Låter ju hur härligt som helst med "pillade" bondbönor... men de är ju giftiga råa. Hur gör du? Förkokar du dem med skal?

Unknown sa...

Hej Annika,
Personligen tycker jag pesto blir bäst om man inte tar för mycket vitlök. Den blir lätt för skarp annars... Prova det eller mitt recept ovan. Kanske är det enklare än så, du kanske inte gillar pesto-smaken?
Ha det fint,
Charlotta

Unknown sa...

Hej Marie,
Nej, varken vi eller italienarna förkokar, när man äter bondbönor så. Med italienarna vet jag inte, men själva har vi inte alls känt oss det minsta förgiftade. Allt vindrickande i sommar bekymrar mig mer, faktiskt;)
Ha det fint,
Charlotta

Marie Lithén sa...

Trist att du inte kollat upp hur det är först

Frågade Lisa Förare Winbladh ‏@foraretaffel
på twitter och hon svarar mig: Bondbönor bör kokas. Men de ska ju kokas med skal och pillas sen. Varken goda eller nyttiga råa. Läs om "favism".

Fortsätt du att ät om du nu inte tror mig om dess giftighet. Men kanske vore det på sin plats att du läser på om favism med tanke på att du sprider receptet till andra som kanske reagerar annorlunda än vad du gör på giftet i bönorna

Unknown sa...

Tack Marie för denna värdefulla information!
Charlotta