2011-10-16

Årets perenn 2012. Nästa års färg i trädgården är blå.

Det blev alltså blå bolltisteln - Echinops bannaticus, som blev Årets Perenn 2012. En enkel och snygg perenn, men något svår att kombinera på ett bra sätt tycker jag... Den är nästan lite overklig i sitt utseende och färg. Men snygg är den ju, absolut!
Stadig och långvarigt snygg, höstblommande, tålig, problemfri.. just the way we like it:-) Den ger många fröplantor, så den kan bli liiite ogräsig, men inte farligt.

Nu har vi ju sett en hel del orange och rosa färgtoner i blomväg de senaste åren, men i sommar började det blå göra sig gällande igen (tycker jag). Jag kikade med nyvaknad nyfikenhet på blått på många vis. Och här kommer då första riktiga "tecknet" på en trend.

 blå bolltisteln - Echinops bannaticus inspiration
Bild från Perennagruppen - Marie Andersson

"Årets Perenn" är naturligtvis först och främst ett sätt att få media att skriva om perenner, och man gör på samma sätt i andra länder. Men de utvalda sorterna är också valda med hänsyn taget till att de är värdefulla perenner. Friska och härdiga hos oss. I Sverige är det Perennagrupppen som samordnar och väljer Årets Perenn. Gå in där om du vill läsa mer om bolltisteln. De har också sammanställt jättebra tips på andra perennner som passar bra tillsammans med bolltisteln.

Ha en bra vecka alla Garden Lovers! OBS

.

4 kommentarer:

Vårt röda hus sa...

Tänk att man redan har något som blir Årets perenn i sin trädgård! Gillar den jättemycket och hos mig får den gärna bli "ogräslik"!!

Kram Eva-Mari

färgtrappan/m-l sa...

Det tycker jag var ett mycket bra val, den är fantastisk vacker!

/maja på färgtrappan

Merja sa...

Härligt! Har den på flera ställen:)

Blomkärringen sa...

Jag gillar bolltisteln en härlig färg som du skriver nästan overkligt stålblå. Ett bra val tycker jag.