2011-11-30

Årets sista skörd?

Tja, det är svårt att veta, med de här milda temperaturerna. Oavsett vilket har jag idag, den 30 november, skördat massor av grönt godis i köksträdgården! Tanken var att jag skulle skörda brysselkålen, men se här vad mycket mer som fanns att skörda.


Först och främst var det då brysselkålen som skulle skördas. Det fanns fem plantor och den allra finaste var så här fullmatad och fin!


Några av brysselkålen var enorma till storlekten, som denna i min hand! Men annars var de flesta små och medelstora.


I toppen på plantorna satt några riktig små, och de fick sitta kvar. Vem vet? Det kanske fortsätter att vara så här milt, och då får jag kanske skörda en gång till!


Det blev en stor skål full av brysselkål, både röda 'Falstaff' och gröna 'Early Half Tall'. Dessutom lite grönkål av två fina sorter, den nästan slätbladiga som skiftar i violett, 'Red Russian' och den läckert mörkvioletta 'Baltisk Röd'. Alla dessa nämnda sorter finns hos Runåbergs fröer.


Underbar sallat fann jag också i köksträdgården. Den spräckliga längst fram är italiensk cikoriasallat. Den tycks klara i princip hur kyligt väder som helst och förra året grävde jag fram små fina huvud under snötäcket! Den är mycket god och tacksam att odla på hösten.


I en av kallbänkarna hade jag ställt en kruka med sen sådd av perenn rucola. Den glömdes bort tidigare i höst och döm om min förvåning när jag nu fann den här fina ruggan! Tror minsann jag hinner plantera ut jordklumpen!


Mangolden var för en månad sedan hårt angripen av sniglar, men högst upp i topparna fanns så här fina, nya blad. Visst är den underbart vacker, denna 'Orange Fantasia', med sina gulorange stjälkar?


Slutligen grävde jag också upp de sista palsternackorna. Några små, slanka och några i rejäl storlek. Mmm, ikväll ska vi definitivt ha ugnsrostade morötter och palsternackor, med olivolja, timjan och vitlök. Så gott!

Nyskördad brysselkål, grönkål, sallat, rucola, persilja, mangold och palsternacka den 30 november - det är livet för en liten odlarnörd som jag! Men säg mig, vad dröjer sig kvar i era trädgårdar, att njuta av?


Härlig första "vinter"vecka
önskar er
Kitchen Garden Coach Charlotta

11 kommentarer:

Pia Gustafsson sa...

Oj vad mycket gott. Vi skördade kålrot igår och purjo finns det massor av. Palsternackan hade jag glömt, så tack för roligt inlägg. /Pia

Gela sa...

Visst finns det mycket att skörda än, vilka härliga bilder. Känner att jag måste ta tag i brysselkålen också. Ha en fin dag/Gela

Susie på Stjärnarve sa...

I min finns ingenting, kan i och för sig kanske bero på att jag inte har något matnyttigt i den! *fniss*

Anna Vattenkanna sa...

Din brysselkål får mig att go wild! jag älskar kål men det lilla jag hade åt kålmaskarna upp. Hoppas att du hinner skörda mer i år innan kylan sätter in.

Kram Anna Vattenkanna

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Åh, blir bara hungrig av att se dina fina bilder!! Så helt magiskt härligt att kunna skörda nu. Brysselkålen ser så fin ut!!! Har purjo, mangold och ev. sallad kvar Haha... Har inte undersökt den efter snötäcket vi hade i två dagar :-))) men har jag tur så, även sallad.

Kram
Charlotte

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Ljuvligt inspirerande! Och fina bilder Charlotta!

Jag ska kolla om jag har några jordärtskockor i krukan imorrn:-)
Kanske ska jag göra ett nytt inlägg med resultatet? Jopp, det blir det nog!!:-)
kramrkam H.

Lisa sa...

Åh, är det försent att komma på kvällsmat kanske ;-) det lät gott.
Vilka fina brysselkål. Rucolan växer så det knakar just nu ,den verkar gilla det här svala bäst.
Lisa/Lisas trädgård

Ullis sa...

Så härligt! Och frächa ser ju alla grönsaker ut! Nästa år måste jag odla brysselkål, tycker det är fantastiskt gott!
Ha det bra!
Ullis

Livsnjutaren sa...

Ohh så mycket härligt. Jag hade inget som kunde stå så länge i år. Men nu blev jag helt klart sugen på att byta ut en del mot nya spännande saker.Blir absolut köldtålig sallad.Och brysselkål ska bli kul att prova.

TrädgårdsPrinsessan sa...

Nämen! Så mycket att skörda nu!! Och grymma brysselkålar! Mitt trädgårdsland har frusit bort för länge sen... Men lite brysselkål fick jag iallafall :-)

Ha en fin helg!
Annika

Blomkärringen sa...

Härligt med sådana skördar vid denna tiden på året. Dessutom är de ju jättevackra med alla sina färger! Ha det gott!
Blomkärringen