2012-01-26

Sockerärter i regnbågens färger


 Sockerärter är en av storfavoriterna i vår köksträdgård. För det första är de lättodlade och ger skörd tidigt. Dessutom ger de stort utbyte på liten plats och är ändå en av de lyxigaste grönsakerna i grönsaksdisken under vintern. Sist men inte minst har barnen alltid varit förtjusta i att plocka sockerärter och äta dem råa, direkt från busken. 'Carouby de Mausanne' på bilden ovan är en högväxande sort som förutom mängder av fina baljor har de vackraste blommor, fullt jämförbara med luktärter.


Förra året odlade vi för fösta gången en sockerärta med gula baljor, 'Golden Sweet'. Baljorna var mycket goda och blommorna var härligt pastellvioletta. Det var särskilt behändigt att plocka dessa, då de syntes så väl mot det gröna bladverket. Annars kan jag ha svårt att se alla de gröna baljorna. Jag kan stå och titta och titta och inte se en enda balja men om jag vänder bort blicken och tittar igen så ser jag hur många som helst! 

Bild lånad från Daughters of the Soil
I år ska vi förutom de gröna och den gula även odla denna mörkvioletta sort, som heter 'Desirée'. Det kommer att bli en härlig syn med så många olika färger. Jag ser redan en skål framför mig, med gula, gröna och violetta sockerärter!


Här kommer också ett litet tips om hur man kan få rekordtidig skörd av sockerärter. Ett år sådde jag inomhus, den 7 april, en liten ask med den låga och tidiga sorten 'Norli'. 20 dagar senare kunde jag plantera ut dessa plantor i en kruka, i vilken jag också stuckit ris från en snöbärsbuske.


Krukan stod den första tiden i växthuset och flyttades successivt ut utomhus.


Det växte så det knakade i krukan och den 1 juni såg det så här fint ut, med massor av blommor. Riset höll de slingrande plantorna uppe, så någon annan uppbindning behövdes aldrig.


Den 5 juni skördade vi de första baljorna. Gissa om vi njöt? Jag tänker försöka få fram sockerärter ännu tidigare i år och ha krukan i växthuset under längre tid. Kanske kommer det behövas lite fiberväv över också om det blir kalla nätter...


Kitchen Garden Coach Charlotta


^^^^^^^^^^^^^^^^
PS För er som vill byta fröer med varann, kika längre ner!
Där kan du länka dig eller hitta frökompisar!9 kommentarer:

Lotta sa...

Vilken bra idé!! Tack för tipset, så ska jag också göra. :o)

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Förutom att de är goda...
Det är så snyggt med alla sorters färger på bönblommorna respektive bönskidorna! En underbar växt helt enkelt! kram H.

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Tänk att det finns så många snyggingar till sockerärtor. Jag har aldrig riktigt lyckats med dem... Men jag får göra nya försök...
Kramar!

Lyckans lilla hus sa...

Åh, sockerärtorna hade jag ju glömt....! Tack för påminnelsen ;). Det är verkligen något uppskattat av hela familjen att plocka direkt och stoppa i munnen, och flera färger är ju ett jättebonus. Förresten, plocka direkt och stoppa i munnen, börjar bli en (O)vana i min stooora familj, *ler*. Trevlig helg & Kram Kram //Marie

Tina´s PicStory sa...

beautiful garden :)

Blomkärringen sa...

Åh så gott!, roligt med riktigt tidig skörd. Man skulle kanske prova det. Just olika färger är ju så fint i en sallad od. Det blir den lila i år här också.
Tack för tipsen!

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Så läckert med de olika färgade baljorna, det gör ju inget om det är fint att titta på också :-)

/Annika

Lena/isis sa...

Vilket härligt inlägg. Jag har aldrig sått sockerärter men salladsärtan Sugar Snap och den är kanon bra. Men blir nu sugen att så nån mer ärta.

Kram

Tina´s PicStory sa...

nice flowers on the veggies :)