2012-01-13

Växthusdrömmar

Drömmer om växthus är det många av oss som gör. En som förverkligade sin dröm efter många års drömmande, är Isa med bloggen  Isas trädgård. Men i stället för att köpa ett färdigt, byggde Isa sitt själv. Det fanns nämligen inget nytt som motsvarade den känsla hon letade efter. I flera år samlade Isa och hennes man på sig material till växthuset. Dörrar och fönster lades på hög innan byggnationerna startade. Det var faktiskt materialet som fick styra hur växthuset skulle se ut. Pelarna på var sin sida om växthuset och de stora pardörrarna tillkom exempelvis när det blev en bit över under planeringsfasen när alla fönster och dörrar placerats ut. Husfakta
Växthuset är 21 kvm stort (3,5 m x 6 m) och takhöjden är 4 meter i nock och 2 meter som lägst. Ventilationen är löst genom att ha ca 4 - 5 cm luftspalt mot taket längs båda långsidorna och två runda ventiler upptill på varje gavel samt fyra ventiler runt om. El är indraget men inte vatten. Material
Stommen består av lecablock som slammats och vitmålats. Övrigt material, som fönster och dörrar, är som nämnts tidigare gamla för att få den rätta känslan. Golvet är återvunnet tegel, men taket är helt nytt och där var det en glasmästare som hjälpte till att få dessa på plats.Isa tipsar
Isa tipsar om att det är bra om man har gott om tid när man ska bygga sitt växthus. Så att det finns utrymme för oförutsedda situationer. Isas byggnation blev en månad försenad på grund av att det regnade hela våren och utgrävningen för grunden förvandlades till en svimmingpool. 


En plats för vila och pyssel
Växthuset är Isas vattenhål för återhämtning och pyssel. Här finns plats att bre ut sig med alla pysselprojekt eller att ha middagsbjudningar. Och förstås en plats för sådder och plantor. Nästan varje dag efter jobbet under trädgårdssäsongen blir det en återhämtningsstund i växthuset.Mest nöjd med
Det Isa är allra mest nöjd med är att det blev precis den känsla i växthuset hon var ute efter. Eller nej. Verkligheten blev ännu bättre än drömmen... Mer information 
Under den spännande byggnationen följde jag med i inlägg efter inlägg. Och fascinerades över det vackra växthuset som växte fram. Inte behöver man spännings-TV när det finns spännings-bloggar :-)) För er som är intresserade av ännu mer information kring byggnationen har Isa gjort ett sammanfattande inlägg där alla steg i byggprocessen är beskrivna. Det hittar du HÄR.


Givetvis vill jag tipsa om Isas härliga blogg Isas trädgård. Här får du massor av idéer och inspiration. Isa är en riktig pysslare och håller på med allt från mosskreationer och kransar till decoupage. Och så har hon en fantastisk trädgård med en ruin i. Jajamensan... Tack Isa för att du ville dela med dig av bilder och inspiration.


Ännu mer växthusinspiration
Flera som har byggt sina egna fina växthus är:

Ester med bloggen Esters trädgård
Inger med bloggen Kärleksstigen
Tyra med bloggen Tyras Garden
Anna med bloggen Vita rosor och förgätmigej
Marie med bloggen Lyckans lilla hus
Pia med bloggen Simsalabim
Anette med bloggen Tante Tulles Blog


°°°
Berätta gärna i hälsningarna
....om du också byggt ditt eget växthus (litet som stort) så lägger jag till en länk till din blogg här i inlägget! 
....eller om du har växthus (nytt eller egenbyggt) och har tips/erfarenheter att dela med dig av kring byggnationerna. 

Tillsammans inspirerar vi mera.

°°°

Ha en riktigt skön helg allesammans!
Nu drömmer vi växthusdrömmar...

Kramar från moi,
nordic garden coach

Charlotte


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

PS Nästa vecka skriver vi om bästa Fröställena på webben
och länkar gärna om ni vill byta Fröer med andra!17 kommentarer:

Gela sa...

Vilket härligt inlägg!!! Jag bara väntar på att vi byggt huset klart, har redan högtflygande planer för vårt gamla garage. Bottnen finns ju redan och fönstrena står på hög, kan det bli bättre??? Men det får nog vänta en tid än. vad roligt med fröbyte jag byter gärna frön med den som vill om nån tycker jag har några intressanta frön.
Trevlig Helg/ Gela

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

.

Åhhhhhhhhhhhh!!

Jag tror jag döööööööör!!!! Isas växthus är bland det underbaraste! Vilka härliga bilder! Trots att jag följt hennes på bloggen så ser jag det med nya ögon idag. Inspiration och trädgårdsglädje som behövs när snön vräääker ner utanför!

Tack snälla Isa för att vi fick låna ditt fina projekt här!!

Vita rosor och förgätmigej sa...

Helt fantastiskt, och vilka bilder! Nu längtar man ju inte mindre till sommaren direkt... ;)

/ Anna

Blomkärringen sa...

Vilket underbart växthus, en ren dröm! Vilken lycka när man skapat något så vackert själva (:D
Tack för bilder och tips!
Blomkärringen

gittan sa...

Isas växthus är verkligen fantastiskt vackert!
Något vi erfarit efter vårt växthusbygge är att noga tänka igenom/välja plats för huset innan man bygger! Vi byggde där det gamla uppruttna växthuset stått, byggde betydligt större och vände det 90 grader men kom efter två år på att det inte var bästa platsen... varpå vi monterade ner och flyttade hela rasket.
Det jag ångrar idag är att vi inte tog till än mer storleksmässigt men plånboken styr ju en del den också / gittan (man kan ju alltid "byta upp sig med tiden)

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Tack Gittan för erfarenheterna kring din byggnation!! Ska genast lägga till en uppmaning i inlägget om att man gärna får lämna tips och erfarenheter kring sitt växthusbyggande här i hälsningarna.

Kristina Bonander sa...

Verkligen ett otroligt vackert växhus! Det var faktiskt det som fick mig att hitta till Isa och hennes blogg!Och vilken karaktär det blir på växthuset om man gör som Isa och bygger av eget material. Återvinning när det är som bäst!
Ha en skön helg
Kristina

Anna Vattenkanna sa...

Ett härligt hemmabyggt växthus... så fint på alla sätt. Trevligt inlägg! Tack Isa och Charlotte för fredagsmys på högsta nivå.

Kram Anna Vattenkanna

Isas Trädgård sa...

Åhh, sitter här alldeles rörd, stolt och glad med tårar i ögonen och läser Charlottes fina inlägg om min trädgård och växthus och era kommentarer !

Det blir så annorlunda att läsa inlägg som någon annan skrivit och kära Charlotte var ju med på hela växthusresan som en väldigt uppskattad läsare !

Hoppas att de som vill läsa mer om växthusbygget kommer in på sidan på bloggen. Just idag väljer Blogger att konstra, men jag hoppas att dom löser det snabbt !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

Lyckans lilla hus sa...

Isas växthus är underbart och en riktig inspirationskälla! Vi började bygga vårt växthus av gamla fönster tidigt i våras, och det är fullt användbart till säsongen i år. Det roliga piffet kvar nu :D. Jag har lagt upp en egen flik för bygget på min blogg. Det är underbart att man kan få så himla mycket inspiration och hjälp från andra bloggare! Ha en härlig helg alla// Marie

Pia Gustafsson sa...

jag vet knappt vad jag ska skriva, så otroligt fint. Jag är så avundsjuk och önskar jag hade ett sånt fint växthus. Mitt lilla hemmabygge går ju inte av för hackor det heller. Tack för fint inlägg! Kram Pia

Inger sa...

Tack för tips om andra bloggar med växthus:)
Kram

Joyfulhomemaker sa...

beautiful

Helena sa...

Jag har ju varit hos ISA o kan intyga att det är bland det finaste växthus man kan ha!O ISA är så rar :-)
Jag har oxå ett eget byggt växthus men det är ju inte så stort o fint som ISAS.
KRAM från mig!

Lotta 8`) sa...

Suck ja... verkligen fint växthus! Är så avis på alla med stor tomt som kan bygga efter önskad storlek! Jag fick bara plats med ett litet vinkast, men jag är glad för det lilla jag har :)
Ha det ♥

Helena, The Swenglish Home sa...

Vilket underbart inlägg! Och så fantastiskt vackra bilder på detta drömväxthus! Tänk att det verkligen kan betala sig att ha tålamod och sakta samla det material som känns rätt i känslan... mitt tålamod brukar inte vara av den kalibern (mer "vill ha klart nyss"). Men ooooj en sådan sommarlängtan dessa fantastiska bilder gav.

Och en eloge till dig Isa. Ni har verkligen skapat ett fantastiskt vackert växthus!

Hälsningar,
Helena

Tante Tulle/ Anette sa...

Hvor er det bare et smukt væksthus! Nu vil jeg drømme endnu mere om et stort væksthud... vi har selv bygget et lille et af genbrugsmaterialer, men slet ikke pænt. Man skal have god tid, som Isa skriver..