2012-02-09

Trädbiblioteket

Alla tycker om träd, nåja nästan alla, och många har någon form av relation med ett träd eller trädslag. Själv älskar jag hästkastanj – allt från stammen och grenarna, de klibbiga knopparna som skvallrar om vår, de paraplylika fingrade bladen, de fantastiska ”blomspirorna” till de taggiga skalen med de silkeslena nötterna. 

Bild lånad från Alnarpsbiblioteket


På SLU-biblioteket i Alnarp finns det mycket litteratur om just träd, men det mest uppseendeväckande vad gäller trädböcker är


Trädbiblioteket är en unik samling böcker, som innehåller över 200 arter, där varje bok beskriver och visar en speciell art av ett träd eller buske. Själva pärmen är tillverkad av just det trädslaget och ryggen är gjord av barken och klädd med mossor och lavar som växer på det beskrivna trädet. 

Inuti finns torkade blad, frukter, groddplantor, en bit av roten, kluvna grenar, frön - likadant ordnade i varje "bok". I ett fack i ryggen ligger en mycket vackert textad beskrivning av trädets biologi och dess praktiska användning. 


Bild lånad från Alnarpsbiblioteket


Denna typ av trädbibliotek, xylothek, tillverkades en kort period, ca 1780-1815, huvudsakligen i Tyskland och samlingen kom till Alnarp genom en donation från trädgårdsmästare Per August Sandgren som gick en av de första trädgårdskurserna på Alnarpsinstitutet i början av 1880-talet. 
Både då och nu och sen är det trädens tid - ständigt kommer människan att ha en speciell relation till träd, det är oundvikligt… dessa stora, ståtliga och tysta medlevare som vi har så mycket att tacka för.


Hjärtliga hälsningar från er
Deep South Garden Coach Anna


7 kommentarer:

Pia Gustafsson sa...

Vilken häftig samling av böcker och fakta. Jag blir så varm i hjärtat av att se sådant. Jag gillar verkligen också hästkastanj för att den påminner mig om Skåne och min barndom. Jag satte en kastanj i växthuset och den är fem år nu och lever! Yes! Kul inslag verkligen! /Pia

Gela sa...

Men så vackert!!! Vilket hantverk!!! Ha en fin fin dag/Gela

Lyckans lilla hus sa...

Vilka underbara böcker, och så smart! Mer sånt borde finnas ;). //Marie

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

.
Fantastiskt vackert!!Hade ingen aaaaning om att det fanns nåt så vackert överhuvudtaget. Tack för att du allmänbildar mig lite mer idag, att lära sig lite nytt varje dag är underbart! Och trädens tid är verkligen ALLTID!

Varmkram H.

Blomkärringen sa...

Vilken fantastisk samling! Vilket arbete att tillverka varje bok, så unikt.
Tack för tipset!
Ha en härlig dag!

Madame C sa...

Åh, vilken häftig samling! Och så intressant, Anna. Jag hade heller ingen aning. Roligt att få lära sig något nytt!
Kram!

billan sa...

Wow vilken skatt! Och tack för klokskap du förmedlar:)
Jag har en bautastor hästkastanj utanför mitt fönster på jobbet....du kan tro att jag älskar den utsikten!