2012-02-12

Tomatskörd i maj?

Våra första tomater 2011 - den 13 maj!

Någon som är sugen? Tomatskörd i maj vore väl inte helt fel, eller? Det är ingen omöjlighet - allt som krävs är lite tillskottsljus, rätt tomatsort och att man börjar i god tid!

Min tomatsort här ovan kan vara 'Balconi Red' eller 'Balkonzauber'. Jag vet inte säkert, men båda dessa sorter liknar min sort, som vi till husbehov bara kallar röd ampel. Den här sortens tomater går under benämningar som ampeltomat eller dvärgbusktomat och är ofta mycket tidiga, dessutom låga (20-40 cm) och kompakta i växtsättet, vilket gör dem lämpliga att odla som krukväxter, inomhus.


Inget är som längtans tider!

Den 1 februari i år sådde jag återigen tre olika sorters dvärgtomater, för att se vilken som går att få att mogna först! Det är dels ampeltomaten från förra året, och dessutom sorterna 'Pendulina Orange' och 'Micro Tom'. De har nu fått sin första omskolning och står under lysrör i normal rumstemperatur. Så fort ljuset återvänder i slutet av mars kan de stå i ett söderfönster utan extra tillskottsljus. Viktig är att de får jämn bevattning och flytande näring, eftersom krukan är liten och fort torkar ut och töms på näring.


Yummie! Väl värt att kämpa lite extra för!

En så här fin sallad med egenodlade tomater gjorde jag den 13 maj förra året. Visst är det underbart?
Fortsatt goda vårförberedelser
önskar er
Kitchen Garden Coach Charlotta

7 kommentarer:

Blomkärringen sa...

Jösses, nu tror jag ni slår rekord! (:D De ser härliga ut, är de lika goda som de som fått lite mer solljus? I vilket fall härligt med egenskörd. Ha det gott!

Aquilejans sa...

Underbart med egen skörd och så tidigt också!
Mvh Malena

Pia Gustafsson sa...

Spännande! Undrar om det funkar med ett lysrör "ultraviolett ljus"? Ska kanske prova med några frön. Kram Pia

Anonym sa...

Så tidigt som i maj tror jag mig inte ha skördat egna tomater (än) Men till dotterns student i fjor fanns det både tomater och gurka från den egna odlingen i salladen och då talar vi om 10:e juni - helt okej det med =)

Till Pia här ovan skulle jag vilja säga att det fungerar lika bra med den typen av lysrör =) Även om det inte är det bästa alternativet
Kram gittan

Annika Christensen sa...

Jo du jag minns nog allt.
Så i år har jag sått 3 favoriter för att få skörda tidigt.
Hörs
Annika

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

.

Det är ju helt otroligt peppande att man kan få tomater så tidigt om man är lite tokig;-)) JAg längtar!!
Kramkram H.

Lantis tantiz sa...

Ja det låter ju helt makalöst!