2012-04-23

När kan man flytta ut växter i kallväxthus?

Ja, det där är ingen enkel fråga. Naturligtvis handlar det om var i vårt avlånga land man bor och hur mycket pengar man är beredd att lägga på frostvakter och värmefläktar. Något jag dock fått erfara är att det också beror mycket på storleken på växthuset och därför tänkte jag dela med mig av mina nya upptäckter.


Vi hade tills för ett år sedan endast två små växthus på vardera 5 respektive 6 kvm. Det är rätt tufft att vara planta och bo i sådana små hus. Antal kubikmeter luft är ganska liten och det innebär att luften värms upp och kyls ner mycket snabbt. De flesta växthusväxter mår uruselt av hastiga temperaturväxlingar och alltför höga och låga temperaturer.  I zon 4, där vi bor, har jag aldrig vågat sätta ut plantor före mitten på maj. Nåja, det ska erkännas att jag försökt - och lidit svåra nederlag...


Förra året byggde vi om ett garage på ca 30 kvm, till vårt "bonna-orangeri". Där inne är högt i tak (3 m som högst) och luftmängden är naturligtvis gigantisk,  jämfört med våra pytteväxthus. Kanske är skillnaden så mycket som 80 kubikmeter i orangeriet mot 8 i de små växthusen (om jag inte räknar helt galet...).


Vad jag inte insåg då, men som jag förstått nu, innebär detta helt andra odlingsförhållanden! Det visade sig inte minst när jag ställde ut en övervintrad kronärtskocka i bonna-orangeriet redan för en månad sedan. Det var ju rätt varmt då, men sedan har vi haft ner till -11 grader vissa nätter och döm om min förvåning när skockan står där stå ståtlig och grann och växer sig allt större!


Nu har jag frågat runt lite mer bland trädgårdsvänner med stora kallväxthus och de bekräftar också detta. Det går att ställa ut många sorters växthusväxter minst en månad tidigare i stora växthus än i små. Ett annat tips jag fått av trädgårdsvännen Annika Christensen är att bara försöka hålla luften i rörelse med hjälp av värmeljus eller en fläkt (utan värme), om nattemperaturen sjunker alltför rejält.


Glad i hågen och full av tillförsikt efter dessa nyvunna kunskaper har jag nu satt ut både pelargoner och tomater i orangeriet, och det en hel månad tidigare. Så skönt att slippa dessa rangliga plantor som jämt hotar att bli för gängliga och ostyriga innan det går att flytta ut dem!

Tipsa gärna i hälsningarna om fler tips och trix när det gäller tidig odling i kallväxthus!


En underbar vårvecka
önskar er
Kitchen Garden Coach Charlotta

19 kommentarer:

Kerstin sa...

Vilket bra inlägg. Jag kan förstå att du är superglad att få flytta ut saker. Tänkte bara fråga om du verkligen lyckas hålla plusgrader i orangeriet även under nätter där det är -11 ute för jag antar att det inte är särskilt välisolerat när det är ett gammalt garage. Mitt uterum är inte fullt lika stort, men ändå runt 15 kvadratmeter och 2-2,5 meter i höjd och där är nästan samma temperatur som ute. :-( Tur att man bor i Skåne iallafall, så jag har vågat sätta ut perenna sådder och några sommarblommor. Tomaterna får vänta ett tag till...
/Kerstin

Ruben sa...

Verkligen ett informativt inlägg!! Tack för att du vågar experimentera - och att du delar med dig!!!

Ha det gott!
/Ruben

Albin sa...

Intressant inlägg! Själv bor jag i zon 6 och då blir det ju ännu viktigare att parrera köldknäpparna.

Jag gissar att det hjälper att det tidigare garaget även har mer massa att lagra värme i. I golvet, taket och den där träväggen som skymtar. Det är ju på samma sätt som man kan ställa vattentunnor i växthuset för att lagra värmen under dagen.

Jag ska tänka på ditt inlägg och ta i rejält när det är dags att bygga mitt växthus om någon vecka.

Lotta sa...

Bra inlägg och jag kan säga att jag har testat att tända ljus många gånger i vårt växthus och har på så sätt klarat minusgrader.
Kolla gärna in min så-radsuppdragare i mitt senaste inlägg!
Ha en fin dag.
Lotta

Dagliljan sa...

Akta ljuset bara. Min snälla grannfru hade sån otur, något välte (kanske av mössens härjningar) så att ljusstaken välte i sin tur, och sen brann allt upp. Som tur var gick "bara" växthuset, men det var snubblande nära spridning till garaget.

Jag har flyttat ut alla grönsaker och blommor till kallhuset nu. Men tomater och chili får stanna i den varmare vinterträdgården ett tag till.
Ha det gott!
Anette

Mys och hemtrevnad sa...

tack för jättebra tips! kramis semlan

Annika Christensen sa...

Hej vännen!
Vad bra att du har ett sådant stadigt ljus. Om mössen springer på det och bränner sig i svansen får de skylla sig själva!
Jag har allt ute nu utom chilin.
Ha en skön vecka
Värmen kommer till helgen.
snart dags att ses igen.
Annika

Pia Gustafsson sa...

Ett riktigt tjusigt Bonna-orangeri du har minsann. Man blir sugen på att slå sig ner i soffan.Jag har ju ett litet växthus och jag brukar ha en fläkt som man kan ställa värmen på. Både varmt och bara luft om man vill det.Jag stänger av värmen på dagarna när solen lyser men när det är som nu i Uppland så håller jag det på ca.15 grader dygnet runt. Kram Pia

Karla sa...

Hej!
Jag flyttade också min fina stora olivträd ute i växthuset, samma period. Med -10 grader i två nätter så "skrynklade" trädet och tappade alla sina fina blad. Nu tittar jag på det varje dag och undrar: hur kan man vara såååå korkad? Visst var trädet avhärdat...men -10? Tror du jag får se det igen grön och fin nån gång....eller så ska jag kasta det och köpa en annan?
Hälsningar,Karla.

Charlotta Cesar sa...

Tack för att ni är så många som delar med er! Ja, Kerstin, jag har ingen termometer där ute så jag vet faktiskt inte hur kallt det blev där inne under de värsta nätterna. Jag kan bara konstatera till min stora förvåning att kronärtskockan överlevt. Kanske är det det där med massan, som Albin skriver som gör att vårt orangeri är särskilt gynnsamt. Annars hade jag nog snarare väntat mig att det skulle gå som för dig, Karla, med olivträdet. Dessvärre har jag aldrig våga mig på olivträd och kan inte svara på din fråga, men kanske någon annan som läser här kan svara?
Oh, ja, Anette! Tack för att du påminde om det där med ljus! Jag glömde skriva ett varningens ord om att inte bränna ner hela växthuset på kuppen:)

♥EL♥ sa...

Finemangs! Ett STORT växthus skulle jag vilja ha, men ett bonna-orangeri skulle jag inte tacka nej till. Det är ju SÅ mysigt i ditt.
En skön vecka önskar Eva Linnea

Sonja {Dagmars Kitchen} sa...

Vilket intressant inlägg! Tack för att du delade med dig!

Malin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Malin sa...

Vårt växthus är stort, 140 kvm och kanske 5 meter högt till nock. Det är ett kallväxthus och så stort att värmen har möjlighet att stria högt upp för att kylas av i taket på natten och rasa ner längs väggarna. Därför bygger jag "rum med tak" i huset med hjälp av fiberduk. Detta för att gränsa av och jämna ut temperaturskillnaderna. Eftersom vi har en (nu övertäckt) 1,60 djup pool på 3x10 meter i växthuset (som värms med bla sol) är den som ett värmemagasin som jämnar ut och ger värme. Nu är det 23 C och om natten blir det ca som lägst 10 C i luften även om det är 0 ute.
Jag har nästan allt där ute men inte chili, gurka eller vattenmelonerna. De gottar sig ännu i 20 C i tvättstugan med lysrör.
Slutsatsen av mina erfarenheter blir ett tips till alla storlekar på kallväxthus; att ha gardiner av fiberduk om nätterna för att skydda de små liven från kallraset,
Lycka till!
Ps tidigare i vår bredde jag även ut fiberduk över alla plantor varje kväll för att "boppa" om dom så att skriva...

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Man kan flytta ut i växthus tidigare än man tror. Men det är som du säger också mycket beroende om man har lust att lägga några slantar på att ha en fläkt igång när det behövs. Måste vara toppen med ditt nya växthus/bonnaorangeri!!!!!

Kram
Charlotte

Den passionerade trädgårdsturisten sa...

Jätteintressant att läsa, även om jag inte ens har ett växthus.

Lycka till! Din kronärtskocka såg verkligen!! ut att må bra.

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Jätteintressant, jag har ett kallväxthus, men brukar fega länge med att flytta ut. Har frostvakt men vill inte slös-köra med den alltför länge... Men nu ska jag nog våga prova :-)

/Annika

Ester sa...

Jättebra inlägg med intressanta kommentarer!
Vi har byggt ett stort växthus med högt i tak, men eftersom det inte är riktigt färdigt, har vi inte hunnit börja odla där än. Men snart..!
Då är era erfarenheter guld värda.
Må så Gott!
Ester

Linda sa...

Åh vad jag blir sugen på ett växthus! Det får kanske bli nästa års projekt! Bra inlägg! /Linda