2012-05-05

Omräkningstabell c/c-avståndIbland kan det vara bra att ha ett hum om hur många plantor man behöver - speciellt när man ska anlägga större rabatter och planterar allt på en och samma gång. Här har jag ställt samman en lathund som kan vara till nytta. Perenner brukar ha respektive c/c- avstånd angivna i kataloger eller på etiketten. Om du undrar vad c/c-avstånd är för något kan du läsa HÄR.


Flocknäva och brunnäva som marktäckare,
 c/c 40 cm gäller för båda - dvs 6 plantor/kvm


Om man vill ha någon/några kvadratmeter med marktäckande växter är det bästa att köpa små plantor men desto fler eftersom växtmattan sluter sig snabbare på det sättet. Vissa marktäckare kan man dela med en gång när man köpt dem, antingen skär man itu plantan i 2 eller 4 delar eller så delar man rosetterna med händerna. Detta fungerar bra med tex myskmadra, kattfot och vissa krypande timjansorter.            Omräkningstabell

               c/c-avstånd i cm        plantor/kvm

                      20                    25
                      25                    16
                      30                    11
                      35                     8
                      40                     6
                      45                     5
                      50                     4
                      60                     3
                      70                     2
                      80                     1,5
                     100                     1
                     120                     0,7
                     150                     0,44
                     200                     0,25I framkanten syns bl a tremastarblommakärleksört och jättedaggkåpa
vilka alla har c/c 35 cm och då behövs det 8 plantor/kvm


När man ska plantera växter med olika c/c-avstånd är det den största plantans c/c som gäller. Tycker man att det ser glest ut med en gång kan man överplantera - antingen med fler perenner som man flyttar efter någon säsong eller så kompletterar man med någon anuell/ettåring det första året.Stäppsalvia c/c 35 cm, större nävor som prakt- och ängs- c/c 50 cm
 och mindre nävor som blod-, dock- och nät- c/c 30 cm 


Dessutom måste man ha med sig att det tar olika lång tid innan växter når sin adulta fas. Vissa får sitt vuxenutseende efter bara en eller två säsonger som tex solhatt medan andra måste stå på samma plats och få utvecklas i fred under lång tid för att komma till sin fulla rätt som tex hostor. Detta inverkar såklart på växtens livslängd - solhatt är vitalast under säsong 2 och 3 medan växter som hosta, astilbe, julros och pion är riktiga långlivare och har hög vitalitet ännu efter 5-10 år.Hjärtliga hälsningar från er
Deep South Garden Coach 
Anna
             

5 kommentarer:

Pia Gustafsson sa...

Oj vad det är mycket man ska hålla reda på, detta var ju superbra med en lathund. Jag har aldrig tänkt så utan bara petat ner lite här och där.Flyttat och delat lite om det blivit glest eller trångt. Nu ska det bli annat i fortsättningen. Tack!

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Superbra med lathunden och vilka fina planteringar på bilderna! :-)
/Annika

•lotta på solrum• sa...

vilken bra guide! tack.

Isas Trädgård sa...

Kanonbra inlägg .. myskmadra tänkte jag sätta som marktäckare i år ... så bra att man kan dela den precis som jag tänkte !

Har inte tänkt riktigt på att olika växter utvecklas olika länge i sin mognadsprocess ... och när det är dags att sätta lavendelhäcken skall jag tänka på c/c !

Ha det så gott !
kram/Isa

Charlotta Cesar sa...

Åh, vilka bra tips, Anna! Tusen, tusen tack för detta. Precis vad jag behöver nu när jag planterar ut olika sorters näva här hemma:)