2012-07-04

Fläderbubbel till varma vitlökssnittar


Utanför vårt bonna-orangeri blommar nu flädern för fullt och jag har redan hunnit göra en dubbel sats fläderdricka. Ja, det blev inte saft som det var tänkt, för jag hade bara ett kilo socker hemma och det behövdes minst tre kilo för att göra saft. Klicka på bilden nedan, så kommer ni till mitt egentliga flädersaftrecept.


Min variant blev en betydligt syrligare och friskare dryck, som vi ska använda för att göra "kir royal" till fördrink på lördag när vi ska ha 18-årskalas här hemma.


Jag har redan provat med 0,5 dl outspädd fläderdricka i botten på ett champagneglas och tillsatt väl kylt mousserat vin och en frusen jordgubbe. Så somrigt, friskt och gott! Ett alkoholfritt alternativ (och det som i ärlighetens namn syns på bilden ovan) är att byta ut skumpan mot porlande vatten och ta aningen mer fläderdricka.


Nu är det också tid att börja kontrollera vitlöken, om den har börjat få skal på klyftorna.


Vi skördar lite färsk vitlök hela tiden från början av juni och nu i juli kan det vara bra att inspektera extra noga. I mitten på juli brukar det vara dags för skörd men förra året skördade vi ännu tidigare. Det gäller att skörda i rätt tid, för när vitlöken väl är mogen, går det snabbt att klyftorna börja dela på sig. Då blir lökarna fula och får sämre lagringsduglighet.

Oregano

Till fördrinken på lördag ska vi severa små varma snittar med örter och vitlök. Jag plockar en handfull av olika örter, t ex persilja, oregano, körvel och basilika och lägger i en mixer.

Den grekiska oreganon är vår favorit. Den är smakrik och bildar täta,
vackra tuvor i rabatten.
Ett gäng skalade, färska vitlökar åker också med tillsammans med 200 gram rumsvarmt smör och flingsalt.


Det hela mixas och breds på formbröd som skurits på diagonalen två gånger till lagom små munsbitar. Snittarna grillas i ugnen och serveras ljumma (helt avsvalnade är också gott).


En riktigt skön sommarvecka med massor
av sol önskar er
Kitchen Garden Coach Charlotta

7 kommentarer:

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

...Waaaaooow, så undrbart ni har det i ert vackra köksland! Vitlökarna är majestätiska!
Förra inlägget missade jag, och läste det nu... Jag har inga rosor, men skall försöka plocka lite rosenknoppar på hundpromenaden senare idag. Ett sådant the måste vara änglalikt:-)

Ha det gott käraste Charlotta, kramkram H.

Aquilejans sa...

Vad underbart det ser ut och gott med fläderbubbel:)

Kerstin sa...

Tack för tipsen! Ska använda det till helgen då familj och släkt kommer.

Pia Gustafsson sa...

Jättefint och tokgott med snittar och fläderskumpa... Kram Pia

Anonym sa...

"Barnchampagne", = outspädd fädersaft+ mineralvatten, har i alla år serverats i vår familj som alkoholfritt alternativ till riktig champagne vid festliga tillfällen

Mormor

EL sa...

Mums! Både drickat och snittarna är värt att prova. Ha det gott! Kram från Eva Linnea

Anna Vattenkanna sa...

Det låter ju mumsigt. Hoppas att kalaset blir bra på alla sätt.

Kram