2012-07-18

Vad blir det till middag?

- Vi får väl gå ut och titta vad som finns!

Ja, så härligt är det att ha köksträdgård just nu. Jag tittar inte i kylskåpet eller skafferiet, för att se vad det kan bli till middag, utan istället går jag ut i trädgården och tittar runt!

Spigarello från Franchi fröer
Just nu skördar vi italiensk Spigarello. Det är en för oss ny grönsak, som också kallas bladbroccoli. De blev snabbt klara, långt före vanlig broccoli. Den skjuter nya skott hela tiden och är precis lika god som broccoli.

Purple Podded Pea Desire från Plants of Distinction
Nytt för i år är också dessa purpurpfärgade sockerärter. Mycket god smak och busenkla att se i det gröna bladverket. Jag har gjort ett torn där tre sorters sockerärter är sådda, en grön, en gul och så denna mörka. Det ser hur läckert ut som helst!


Här har vi resultatet av en tur i köksträdgården i mitten på juli. Två sorters sallat, spigarello och sockerärter i tre olika färger.


Och vad blev det till middag? Jo, stekta nypotatis som blev över från gårdagens middag, när lilla systerdottern helt enkelt inte kunde sluta plocka "guld" och vi kokte mer än dubbelt så mycket potatis som det egentligen behövdes. Nu brynte vi dem med salt och lite strösocker... syndigt och just därför extra gott! Till detta sockerärter och bladbroccoli som bara fått vända några minuter i helt lite vatten, lite salt och en klick smör. En god sallad med vinägrett till och lite kallskuret kött, gjorde denna sommarmåltid komplett. Stekt halloumi istället för kött hade blivit ett toppengott vegetariskt alternativ.


Fortsatt lata sommardagar 

önskar er
Kitchen Garden Coach Charlotta

5 kommentarer:

Lotta sa...

Vilket bra tips med broccolin, den ska jag testa till nästa år och de pupurfärgade ärtorna köpte jag i england förra veckan...vi ska ju äte mycket purpurfärgat för hälsans skull :-)
Tack för fina tips.
Lotta

Mias Trädgård sa...

Låter som en härlig och bra variant! Den ska jag också testa! Tack för tipset! Ha det gott! :) Mia

Jytte sa...

Ih, hvor det ser lækkert ud for en ufrivillig vegetar som mig (pga sygdom) - og rigtig inspireret bliver jeg. I år har jeg en lillebitte køkkenhave i et højbed for bare at prøve det på min elendige sandjord; men det er faktisk en succes, så til næste år skal jeg helt bestemt have disse anderledes broccoli og et tårn som dit med flere forskellige slags ærter.
Min succes udgøres især af pak-choi og kulørte bladbeder, som står så tæt, at jeg nu bliver nødt til at gå ud og tynde ud, så de kan udvikle sig ordentligt; men så bliver der jo kræs til frokosten.
Tak for de smukke billeder
og for inspirationen
Jytte
www.danishknitdesign.com

En Trädgårdsamatör sa...

Mums fillibabba!

Sadun blogi - Satu's blog sa...

Det ser läckert ut!