2012-07-11

Sylt och några små fiffiga trix


Ibland får jag stå där med hela min pinsamt trädgårdsnördiga indignation! Som häromdagen till exempel, när jag upptäckte att en halv skål jordgubbar stod ouppätna i köket. - Men ni måste ju äta jordgubbar nu när vi har! utropade jag förargat (och tänkte att om de bara visste hur mycket slit och kärlek som ligger bakom den skörden). Tonåringarna försvarade sig slött och ointresserat med att - Vi är inte så sugna just nu... 
- Just nu!?? utbrast jag då. Tror ni att vi kommer ha jordgubbar hela sommaren, eller? Inget svar. Vilken fräckhet! 

Efter att ha pysslat om jordgubbsindignationen en stund kom insikten att det nog var så jag svarade min mamma när jag var 15...


Nåja, det gick ju inte an att bara låta alla de fina gubbarna gå till spillo! Jag tog fram mitt superrecept på enklaste och rödaste jordgubbssylten med den fylligaste jordgubbssmak man kan tänka sig:

Två liter rensade och sköljda jordgubbar delas i mindre bitar och varvas med 5-6 dl strösocker i en gryta. Låt stå i en timme så bären saftar sig. Hetta därefter upp långsamt och skaka grytan lite emellanåt. Låt koka på svag värme i 10 minuter. Lyft grytan från värmen, låt svalna och skumma av. Häll sylten i glasburk om den ska ätas genast eller i plastburk om den ska frysas, vilket går hur bra som helst.

Just denna sylt använde jag blandad med vispgrädde som fyllning i min dotters födelsedagstårta. Den blev som den godaste moussen! Saftig sockerkaka delad i tre bottnar med "jordgubbsmoussen" på den understa bottnen och vaniljkräm mellan de två översta bottnarna. Vispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker och dekorerad med jordgubbar. Mums!


Något som också är mycket gott att göra med jordgubbarna är att doppa dem i balsamvinäger. Perfekt och lite otippat att slänga fram om man får sommarbesök!


Ett fat med kallskuret kött kan se rätt trist ut, tycker jag. Men i dessa tider blir trädgården verkligen en räddare i nöden! Med hjälp av till exempel lite svarta vinbär och några kvistar av blommande timjan och oregano, ser det plötsligt mycket mer aptitligt ut!



Riktigt lata sommardagar 
önskar er
Kitchen Garden Coach Charlotta

9 kommentarer:

gittan sa...

Hahahaha.... som jag kände igen mig där då!!! I lördagskväll stod jag och kokade sylt på gubbarna som ingen haft lust att äta hemma hos oss. Jag kör med samma enkla recept men tror nog att min sylt blev lite väl lös... Vad gör man då? Jag har för mig att mamma kokade om sylten någon gång men räcker det att koka den längre eller ska man tillsätta något då? Jaja, smakar gott gör den iaf =) Och det har blivit ett par liter till som ingen ville äta??? De hamnade i frysen och kommer att bli tårtfyllning, kräm eller helt enkelt halvtinade och rårörda med lite vaniljsocker - mums till pannkakor eller våfflor / Kram gittan

Lena/isklockan sa...

Jätte fräscha tips. Tack för att du delar med dig.

Kram

Anna Vattenkanna sa...

Jo, så är det nog i många hem... men det är ju gott och ha till senare tillfälle också.

Det där med att piffa till med kryddörter har hjälpt mig många gånger när det saknats något på toppen. Bara ut och klippa.

Kram

Eva Linnea sa...

Har du/ni en egen balsamvinäger? Jag såg att det stod Cezar på den. Så´na här bekymmer ska jag också ha när jag får fart på mitt jordgubbsland. Just nu äter jag själv upp de enstaka jordgubbar som mognar allteftersom. Ha en härlig kväll! Kram från Eva Linnea

BLOMSTERDESIGN sa...

Man måste verkligen passa på att äte jordgubbar när det finns.
Det är ju bara några veckor om året och snart är dem ju slut.. / Therese

Charlotta sa...

Det är inte lätt att konsumera alla godsaker som trädgården bjuder på under sommar och höst. Men att koka jordgubbssylt enligt ditt recept verkar väldigt enkelt och gott. Tack för tipset! :)

Lotta sa...

Perfekt tips nu när gubbarna mognar och möglar i rasande fart. Blir det uppehåll vet jag vad jag ska pyssla med idag.
Kram

Villa Ryttarängen sa...

Härliga bilder och tips. Jag kör ofta med bär och annat som garnering. man får ta det som finns för säsongen. Kram Pia

Lotta sa...

Alltid kul med nya tips! det är så tacksamt att dekorera maten med blommor och bär så här års.
Kram Lotta